advertenties

Hans Posthumus
Voetballer

Inhoud pagina

Inleiding

Wageningen

Feyenoord

In België

Terug naar Nederland

Nationaal Archief

Stamboom

Noten en links

Verhalen

  • Frans Overdijk Leiderdorp 3 juli 1920 - 25 februari 1941 Carew Chariton (Wales)

  • Martinus Tuijthoff Leiderdorp 21 februari 1911 - 11 mei 1940 Voorburg

  • Jean Vial en Maria Catharina Draat Tamboer en Marketentster

  • Gerrit Gerrits Posthumus, geboren 9 juli 1859 te Workum, overleden 23 mei 1936 te Workum, oud 76 jaar, ongehuwd. Beroep: zeilmaker.

  • Geertje Posthumus-Zandstra vertelster en schrijfster van het boek Retour Canada.

  • Hans Posthumus Harderwijk 3 oktober 1947 - 15 februari 2016 Grave, voetballer.

  • Sieta Posthumus, zwemster

    Vader, moeder en dochter:

  • Nicolaas Wilhelmus Posthumus
  • W.H. Posthumus-van der Goot
  • Claire Posthumus (1938 – 2021)
  •  

    Inleiding
    3 Oktober 1947 wordt in Harderwijk Joannes Posthumus geboren, roepnaam Hans. Al snel blijkt hij zeer goed met een voetbal overweg te kunnen. In Zeeland worden nog steeds herinneringen opgehaald: "Klein Duimpje (VVOG) vloerde de reus (Middelburg)" en "Ries was eigenlijk meer de aangever. In ons kampioensjaar was Hans Posthumus de topscorer. Maar hij had net een contract getekend bij profclub Wageningen en later ging hij naar Feyenoord en werd zelfs nog Belgische topscorer bij Lierse SK.", schrijft
    Rudy Boogert in de Provinciale Zeeuwse Courant van 6 oktober 2006.

    VVOG brak de ban in zaterdagvoetbal
    6 Oktober 2006 www.pzc.nl/sport/zeeland/
    door Rudy Boogert
    GOES - De held van VVOG was Bertus Hoeve. De doelman speelde in 1969 een cruciale rol in beide duels (uit en thuis) tegen Middelburg, met name in de noodzakelijk geworden strafschoppenserie. Hij deed daarin zijn naam als penaltyspecialist eer aan. Niet alleen als killer, maar ook als nemer. „Die verantwoordelijkheid nam ik als aanvoerder.“
    Nog altijd wordt Bertus Hoeve aangesproken op het landskampioenschap van 1969. Zaterdag klopte zondag. Klein Duimpje (VVOG) vloerde de reus (Middelburg). „Wij gingen met lood in onze schoenen naar Middelburg, maar we waren niet bang. Het gaf een enorme kick, want wij keken als zaterdagvoetballers toch op tegen het zondagvoetbal.“
    Hoeve beperkte in de heenwedstrijd in Middelburg de schade (2-1) met formidabele saves op schoten van Gerard Rijn, Arie Delmotte en Bert Pentury. Een week later deed de aanvoerder dat op eigen veld nog eens dunnetjes over. Met een climax in de strafschoppenserie. Alleen Anton Schoenmakers scoorde bij hem. Hoeve maakte zelf 1-1 en stopte de laatste penalty van Tonnie Hendrikse. „Onze trainer was twee weken eerder bij een oefenwedstrijd van Middelburg tegen het B-team van Feyenoord geweest. Hij had me de hoek doorgegeven waarin Hendrikse toen een strafschop schoot.“ In de heenwedstrijd kwam Hoeve echter een vingertop tekort om de eerste strafschop van Hendrikse te keren, in de strafschoppenserie lukte het hem vervolgens wel.
    De broer van doelman Bertus was Ries Hoeve. Hij maakte beide doelpunten tegen Middelburg. „Ries was eigenlijk meer de aangever. In ons kampioensjaar was Hans Posthumus de topscorer. Maar hij had net een contract getekend bij profclub Wageningen en later ging hij naar Feyenoord en werd zelfs nog Belgische topscorer bij Lierse SK.“
    De nationale titel van VVOG markeerde het begin van een tijdperk. In de jaren zeventig en tachtig won het zaterdagvoetbal steeds meer terrein op het zondagvoetbal. Met de invoering in 1996 van drie hoofdklasses werd de balans helemaal in evenwicht gebracht. Hoewel... de algehele amateurtitel is 23 keer door de zaterdagkampioen gewonnen en slechts 15 keer door de zondagkampioen.

    Bij VVOG wordt nog naar hem opgekeken: "Van Polen, de rechterspits van zaterdaghoofdklasser VVOG en het Nederlands amateurelftal, heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij een poging wilde wagen om in de voetsporen te treden van illustere Harderwijkse spelers als Hans Posthumus, Peter Gerards, Theo Migchelsen en recentelijk Peter Uneken en de neefjes Marco en Richard Roelofsen." noteert Henk Jansen in de Stentor van 26 mei 2006.

    Wageningen
    Vanaf 1969 geniet Hans Posthumus landelijke bekendheid als centrale spits bij de voetbalclub Wageningen. Hij werd ontdekt door trainer Maarten Vink. 'Vink had een ‘neusje’ om talenten op te sporen. Vink ontdekte op de amateurvelden topscorer Hans Posthumus.' Tekent Eip Janssen op in EdeStad.nl van 21 september 2011 uit de mond van FC Wageningenkenner Arjan Molenaar. In het seizoen 1969/1970 speelt hij voor Wageningen in 33 wedstrijden en scoort 27 keer. Hij is daarmee topscoorder van de Tweede Divisie 1969/1970. Wageningen eindigt op de tweede plaats en promoveert. Het gemiddelde aantal doelpunten is 0,82 per wedstrijd, een score die hij daarna niet meer zal halen.

    Feyenoord
    Het volgende seizoen speelt hij 1 competitiewedstrijd voor Feyenoord en scoort niet. Feyenoord wordt dat jaar landskampioen. Het seizoen 1971/1972 speelt Hans Posthumus 12 competitiewedstrijden en schiet 8 keer in het doel.
    Hij heeft als eerste de taak de legendarische Ove Kindvall bij Feyenoord op te volgen. In Rotterdam vindt men dat hij niet voldoet aan de hooggespannen verwachting. Posthumus verhuist naar de Belgische club RC Mechelen.

    "Na het vertrek van Ove Kindvall ontstond het 'spitsenprobleem' dat naarmate de jaren vorderden het karakter van een psychose zou aannemen. Als vervanger van Kindvall trok Feyenoord in de zomer van 1971 ene Matthias Maiwald aan. Hans Posthumus en Lex Schoenmaker volgen. In het dramatisch verlopen seizoen '71-'72 (onder meer 1-5 in de Kuip tegen Ajax) scoort Maiwald twee maal, Posthumus maakt er acht. Schoenmaker doet het nog het best, met vijftien treffers. Aan het eind van dat seizoen doet de eerste exotische spits z'n entree. De naam belooft vuurwerk, maar Attilla Ladinsky verschijnt vooral dronken op de training." 1

    "Henk van Leeuwen werd geen nieuwe Kindvall, Joop van Daele niet, Matthias Maiwald niet, Hans Posthumus en Attila Ladinksi niet. Ze konden de druk niet aan, ze konden niet tegen het kritische publiek in de Kuip, ze werden besprongen door het Kindvall-syndroom." 2

    Feyenoord 71/72
    1971/1972. 2e plaats Eredivisie.

    Boven: Eddy Treytel, Dick Schneider, Jan Boskamp, Henk Wery, Theo Laseroms en Bram Geilman.

    Midden: Henk van Leeuwen, Wim van Hanegem, Lex Schoenmaker, Rinus Bosgieter, Hans Posthumus, Joop van Daele, Theo van Duivenbode, Rinus Israël en Gerard Meijer (Verzorger).

    Onder: René van Eck (Assistent), Wim Rijsbergen, Wim Jansen, Matthias Maiwald, Coen Moulijn, Franz Hasil, Piet Romeijn en Ernst Happel (Trainer).

    In Europees verband speelt hij drie keer voor Feyenoord en scoort in een waar doelpuntenfestijn twee keer. In de eerste ronde van de EuropaCup speelde Feyenoord op 22 september 1971 uit tegen Olympiakos Nicosia. De uitslag was 0-9. Overzicht doelpunten:

    6. Van Hanegem, 0-1
    11. Hasil, 0-2
    20. Wery, 0-3

    31. Posthumus, 0-4
    39. Posthumus, 0-5

    61. Israel, 0-6
    63. Israel, 0-7
    70. Israel, 0-8
    82. Van Hanegem, 0-9

    In België
    Voor RC Mechelen komt Posthumus twee seizoenen uit in de tweede Belgische competitie
    1972/'73 29 wedstrijden, 21 doelpunten, gem. 0,72
    1973/'74 29 wedstrijden, 21 doelpunten, gem. 0,72

    De volgende twee seizoenen speelt hij voor Lierse SK in de eerste Belgische competitie en wordt met 26 doelpunten in het seizoen 1975/1976 de tweede Nederlandse topscoorder in België. In 1966-1967 was Jan Mulder spelend voor Anderlecht hem met 20 doelpunten voorgegaan.
    1974/'75 38 wedstrijden, 21 doelpunten, gem. 0,55
    1975/'76 33 wedstrijden, 26 doelpunten, gem. 0,79.

    Op 14 december 1974 wordt de wedstrijd KSK LIERSE - RWDM gespeeld, de eindstand is 1-4.
    Opstelling RWDM: De Bree, Dumon, De Sanghere, Bjerre, Martens, Nielsen, Stroybant, Polleunis, Koens, Wellens, Teugels / arbitre : Rion.
    Posthumus redt de eer met het enige tegendoelpunt.
    0-1 Teugels, 0-2 Polleunis, 0-3 Teugels, 1-3 Posthumus, 1-4 Teugels.

    Terug naar Nederland
    Na zijn succes in België gaat Hans drie jaar bij NEC voetballen in de Eredivisie.
    Citaat: - - - 'Rood, gruun en zwert en we schieten hert'. Bijna zestig jaar klonk de yell door De Goffert. N.E.C. speelt nog steeds in het rood, groen en zwart, maar het harde schieten is wat afgenomen sinds de dagen van Hans Verhagen. Of Moos Bicentini, Cas Janssens, Hans Posthumus, Hans Venneker, schutters van formaat. Die konden iets, daarvoor ging je naar De Goffert. En anders wel voor Wim Lakenberg, Paul Meijers, Tiny van Reeken, Nico de Bree, Miel Pijs, Herbert Bonnen, Didi Surau, Jürgen Jendrossek, Dimi Davidovic, Bennie Werts, Theo de Jong, Chris Dekker, tot in de jaren tachtig, Frans Thijssen, Jan Peters, Edo Ophof. Aansprekende spelers, spelers die de massa's naar het stadion lokten. De dagen van Wiel Coerver en Leen Looyen. - - -
    3

    1976/'77 30 wedstrijden, 12 doelpunten, gem. 0,4
    1977/'78 10 wedstrijden,   2 doelpunten, gem. 0,2
    1978/'79 10 wedstrijden,   2 doelpunten, gem. 0,2.
    29 oktober 1978 was zijn laatste wedstrijd voor NEC.

    Op de website van Voetbal International zijn de wedstrijden te vinden waarin Posthumus heeft gespeeld, zoals:

    • NEC 4 - 1 FC Volendam op 2 september 1978. Posthumus scoort 3-0.
    • NEC 2 - 2 NAC Breda op 23 april 1978. In het team met Posthumus speelt ook Guus Hiddink.

    Nationaal Archief
    Op de website van het Nationaal Archief zijn foto's te zien waarop Hans Posthumus in actie voor Feyenoord en NEC. Tekst en foto's copyright Nationaal Archief

    FC Utrecht tegen Feyenoord 0-0, Laseroms (r) en Posthumus voor leeg doel
    3 oktober 1971, FC Utrecht tegen Feyenoord 0-0,
    Laseroms (r) en Posthumus voor leeg doel
    Fotograaf: Rob Mieremet, Nationaal Archief / Anefo
    Feyenoord tegen NEC 5-1, Posthumus scoort 1-0 voor Feyenoord
    16 januari 1972, Feyenoord tegen NEC 5-1, Posthumus scoort 1-0 voor Feyenoord
    Fotograaf: Rob Mieremet, Nationaal Archief / Anefo
    Feyenoord tegen NEC 5-1, Posthumus (midden) in duel met keeper De Bree
    16 januari 1972, Feyenoord tegen NEC 5-1, Posthumus (midden) in duel met keeper De Bree
    Fotograaf: Rob Mieremet, Nationaal Archief / Anefo
    MVV tegen Feyenoord 0-2, Posthumus scoort 1-0
    6 februari 1972, MVV tegen Feyenoord 0-2, Posthumus
    scoort 1-0
    Fotograaf: Rob Mieremet, Nationaal Archief / Anefo
    MVV tegen Feyenoord 0-2, Posthumus (midden) in actie
    6 februari 1972, MVV tegen Feyenoord 0-2, Posthumus (midden) in actie, 2e van rechts Herbenbr /> Fotograaf: Rob Mieremet, Nationaal Archief / Anefo
    Feyenoord in trainingskamp in Zeist; nr. 3 Posthumus bij aankomst
    6 maart 1972, Feyenoord in trainingskamp in Zeist; Posthumus bij aankomst
    Fotograaf: Rob Mieremet, Nationaal Archief / Anefo
    Feyenoord tegen Benfica 1-0, kwartfinale Europacup I; Posthumus ligt geblesseerd op de grond
    8 maart 1972, Feyenoord tegen Benfica 1-0, kwartfinale Europacup I; Posthumus ligt geblesseerd op de grond
    Fotograaf: Bert Verhoeff, Nationaal Archief / Anefo
    Telstar tegen Feyenoord 1-3, Posthumus (links) scoort 1-2
    26 maart 1972, Telstar tegen Feyenoord 1-3, Posthumus (links) scoort 1-2
    Fotograaf: Rob Mieremet, Nationaal Archief / Anefo
    Telstar tegen Feyenoord 1-3, nr. 15a Posthumus (links) in actie
    26 maart 1972, Telstar tegen Feyenoord 1-3, nr. 15a Posthumus (links) in actie
    Fotograaf: Rob Mieremet, Nationaal Archief / Anefo
    Feyenoord tegen Volendam 2-0, Posthumus scoort 2-0
    3 april 1972, Feyenoord tegen Volendam 2-0, Posthumus scoort 2-0
    Fotograaf: Rob Mieremet, Nationaal Archief / Anefo
    FC Amsterdam tegen NEC 0-3, Hans Posthumus brengt stand op 2-0, Hans Posthumus (r) wordt omhelsd door Marijnissen
    28 augustus 1977 FC Amsterdam tegen NEC 0-3, Hans Posthumus brengt stand op 2-0, Hans Posthumus (r) wordt omhelsd door Marijnissen
    Fotograaf: Rob Bogaerts, Nationaal Archief / Anefo

    In een andere competitie scoorde Hans Posthumus ook hoog, nammelijk die van Le Top Ten de la moustache. Hij staat daar op de zevende plaats. Menno Pot van NuSport wijdde er 23 november 2012 een artikel aan onder de titel Ode aan de voetbalsnor.
    Internationale trend
    De eighties-voetbalsnor was een internationale trend, maar Nederland speelde wel een vooraanstaande rol.
    Niet voor niets zette de door een Fransman gerunde site Old School Panini, een prachtig eerbetoon aan de verzamelplaatjes weleer, een Nederlander op één in Le Top Ten de la moustache.
    Al op nummer zeven komen we Hans Posthumus van NEC tegen, de Harderwijker die hoge ogen zou kunnen gooien in een Tedje van Es-lookalike competitie, maar de eerste plaats is voor de Salvador Dalí van de Jan Gijzenkade: Abe van den Ban.
    Geen voetballer droeg zo’n artistiek gesoigneerde snor als de stijlvolle middenvelder van ZFC, AZ ’67, FC Amsterdam, maar toch vooral FC Haarlem.
    Last but not least:
    Friesevoetballers.blogspot.com
    In Friesland geboren voetballers uit het prof-, amateur- en vrouwenvoetbal, die in Oranje hebben gespeeld. Er wordt ook ingegaan op voetballers met Friese voorouders.
    Nederlandse amateurs met Friese voorouders
    Hans Posthumus

    Zijn grootvader heet Hielke Posthumus.


    Noten
    1. Jos de Putter, Kampioen in drie decennia in: Het Feyenoord-gevoel, tweede druk, december 1999, eindredactie Ruurd Edens, p. 13.
    2. Guus van Holland, Het Kindvall-syndroom in: Het Feyenoord-gevoel, tweede druk, december 1999, eindredactie Ruurd Edens, p. 105.
    3. Op 28-4-2004 geciteerd uit het artikel 1996: N.E.C. wil een nieuw stadion; op de website www.necfan.nl.

    Links
    Van de jaren geleden voor deze biografie geraadpleegde pagina's van websites zijn er veel niet meer beschikbaar of verplaatst.
    Deze zijn nog wel aanwezig (op 14-7-2023):

    Dutch Clubs In European Cups

    Vroegere Topscorers

    Danmarks største fodbold-statistik-website

    Old School Panini


    advertenties

    Privacybeleid Donatie